Kunsten å se: Et kjedelig bilde?

Bildet ser litt vilkårlig ut. Mye er med på å underbygge dette. Ingenting er plassert på bildeflaten slik at det tydelig er i fokus. En krukke eller vase er avskåret nederst slik at vi ikke får sett om dette bare er toppen av en høyere vase eller en mindre keramisk gjenstand på en bordflate. Stolen i bakgrunnen ser vi kun litt av, og ingen av stolbeinene vises. En slags teknisk gjenstand i plast skimtes til høyre, også den avskåret slik at vi ikke får se den helt.

Dette er så utvilsomt et utsnitt. Et utsnitt fra et større handlingsrom. Bildet er til og med litt grovkornet, litt pixlete, som om det er en detalj blåst opp fra et større bilde. Men dette fotografiske utsnittet er som det skal være. Det er verken noe galt med oppløsningen eller et bilde som egentlig er større. Og utsnittet er jo også svært essensielt i forbindelse med fotografiet: Uansett hva du fikserer fra virkeligheten med et fotokamera, så vil noe havne på utsiden. Slik sett kan alle fotografier kalles utsnitt. Det samme kan ikke sies om alle malerier, de kan leve for seg selv, uten motivisk tilknytning til «den virkelige verden».

Dette utsnittet har likevel noen talende elementer. Og disse er plassert på en måte som deler inn bilderommet. I forgrunnen har vi vasen og den teknologiske duppedingsen – er det en stasjonær telefon, mon tro? Vasen minner om noe gammelt, telefonen påminner om moderne tid. I bakgrunnen ses en tom stol, foran en pult med to bunker med bøker og papirer under et lys. Noen skulle kanskje ha sittet her og arbeidet med noe? Eller noen har akkurat unnagjort noe. Stolen i bakgrunnen er tom, vasen i forgrunnen er tom.

Alle disse fortellende detaljene, arrangert på denne måten i kamerarammen, antyder noe. De gir et innblikk i en liten scene. Fotografisk formidlet. Det er en scene om nærvær og fravær. Noe gammelt og noe nytt, noe ugjort eller noe unnagjort. Vi vet ikke. Men vi får et innblikk. Dette bildet er kanskje ikke så vilkårlig knipset likevel?

-Gustav Borgersen, Adresseavisen (ukeavisa), 05.04.201